keskiviikko 7. helmikuuta 2018

Holiday on Ice

Vihdoinkin pääsee jäälle. Eihän siellä kovin usein tule käytyä, mutta riittää jo tieto, että sinne pääsee. Latuja ei vielä ollut eikä muita kulkijoita lomapäivän iltapäivänä.

Uutterasta harjoittelusta huolimatta Piki ei edelleenkään osaa kierähtää selkänsä kautta ympäri paitsi jyrkähkössä alamäessä.


Viiru kävi lääkärissä. Ei löytynyt mitään vakavaa.

Vatsaa hieman aristi tunnustellessa. Mahalaukussa oli hiukan ilmaa ja ruokaa tai jotain kuitua/kangasta, mutta ei mitään rtg-tiiviitä vierasesineitä. Veriarvot olivat normaalit. Oireet ja löydökset viittasivat kuulemma gastriittiin ja siihen, että vatsalaukussa on mahdollisesti ei-sulavaa materiaalia. Rohdoksi Viiru sai purkkiparsaa ja Antepsinia. Viikonloppuna madotetaan (se unohtui samalla kuin rokotus). Ruoka pidetään yksinkertaisena ja samanlaisena. Ajattelin jauhelihaa ja vihannesmössöä. Mitkä olisivat hyviä treeninameja?

Jos oireilu jatkuu, tähystetään ja kokeillaan allergiaruokaa. Toivottavasti ei tarvitse.


8 kommenttia:

 1. Läpsyttelet jauhelihan litteäksi uunipellille ja paistat, sen jälkeen huiskit palasiksi pitsapyörällä (tai torttupyörällä...) tai saksilla, jos on jäänyt pitsapyörä hankkimatta. Helposti saat treeninamit :)

  Rapsulla oli joskus ilmaa vatsassa niin paljon, että oli kipeä. Sai siihen Cuplaton-pierutippoja ja heti olo helpottui.

  VastaaPoista
 2. Hyvä nami-idea, kiitos!

  Minusta tuntuu, että Viirua närästää. Siihen se syö lunta ja sitten oksentaa. Toivottavasti helpottaisi. Nuo Cuplaton-tipat on tuttuja vajaan 30 vuoden takaa. Silloin niitä käytettiin vauvojen ilmavaivoihin.

  VastaaPoista
 3. Luppakorvien närästys on vaatinut yleensä närästyslääkekuurin (Pepcidin) ja pitäytymisen melko rasvattomassa ruokavaliossa eikä niille sovi myöskään mitkään "terveysöljyt" kuten Nutrolin ja lihatkin pitää olla nykyään kypsiä. Myöskään maha ei saa mennä liian tyhjäksi.

  Noilla närästys ilmenee erityisesti maiskutteluna. Heti, jos alkaa maiskuttelu, lisään yhden ruokintakerran lisää. Kolmen ruuan taktiikka on vaan itselle hieman työläs, kun pitää ajoittaa ruokinnat sitten järkevästi, ettei maha täynnä liikuta, joten tilanteen tasoituttua palaan kahteen ruokintaan ja jossain vaiheessa, kun luppakorvat taas rohmuaa jotain niille kuulumatonta, niin siirrytään kolmeen... Meillä siis tuo ruokintakertojen lisäys närästysoireiden alkuvaiheessa korjaa tilanteen ilman sen kummempaa ruokavalion muutosta, mutta jos ehtii närästys vaivata tovin ennen kuin tajuan, niin sitten pitää kaivaa Pepcidit esille. Tai jos Rapsu syö talipallon (joka talvi...), niin se on sen verran tujakkaa kamaa, että menee suoraan Pepcidit kuonoon. Ei tartte oireita odotella, kun niitä tulee kuitenkin.

  Mutta nämähän on niin yksilöllisiä juttuja, että mikä aiheuttaa oireita kellekin ja mikä auttaa mihinkin. Toivottavasti Viirun maha tulee pian kuntoon!

  VastaaPoista
 4. Kiitos, Heidi! Tästä on paljon apua :) Pitää seuraavaksi miettiä kypsentämistä ja rasvan määrää, jos ei Antepsin-kuuri ja yksinkertainen dieetti auta.

  VastaaPoista
 5. Voi noita mahavaivoja, olen niiden kanssa elänyt liikaakin. Edellisiin mulla ei ole juuri lisättävää. Raaka ei ainakaan meillä ratkaissut, vaan ärsytti enemmän. Pepcidin lisäksi on käytetty myös omepratsolia. Lystin satunnaiseen (kuukausia sitten viimeksi, kopkopkop) iltanärästelyyn auttaa parhaiten 2 dl asidofilus-piimää. Sen jälkeen huokaisee ja rauhoittuu. Just oli Fb:ssa (laitan linkin sulle), että närästyksen takana voi olla myös sappivaivat, minkä selvittäminen voi parantaa koirat.

  VastaaPoista
 6. Eeva, me ollaan säästytty mahavaivoilta tähän saakka, ollaan oltu onnekkaita. Tai Topillahan niitä tavallaan oli, mutta lopulta paljastuivatkin peräsuolen haavaumiksi.

  Kiitos fb-linkistä, täytyy vinkata meidän eläinlääkärille, jos vielä joudumme tämän vaivan kanssa menemään vastaanotolle.

  Ajateltiin sen vuoksi kokeilla ensin jauhelihaa + vihanneksia, koska ajallisesti oksentelu tuntui enemmän liittyneen nappuloihin. Mutta sehän voi olla merkistäkin kiinni. Ihan olen valmis nappularuokaankin siirtymään, jos se on Viirulle parempi.

  VastaaPoista
 7. Tarkennan vielä sitä, että Lykyllehän ei sopinut mitkään nappulat. Ei-raa'alla tarkoitin kotona kypsennettyä lihaa.

  VastaaPoista
 8. OK, kypsä liha alkaa kuulostaa kokeilemisen arvoiselta.

  VastaaPoista